function wp_mail() {} De kus in de kunst – KunstKomma: op zoek naar de essentie via de kunst

De kus in de kunst

 

Van der Torren Fotografie

KUNSTKOMMA, de kus in de kunst

In 2005 is het boek “De kus in de kunst” bij uitgeverij Waanders verschenen: 168 kunstkussen dwars door de kunstgeschiedenis heen.

Het is een bestseller geworden: alle 7500 exemplaren zijn met dank aan mijn lezers uitverkocht! Gelukkig hebben we de foto’s nog…

Uiteraard geef ik nog wel lezingen over het thema ‘de kus’. Heel geschikt voor een huwelijksfeest of voor Valentijnsdag.

  

Er zijn veel soorten kussen: verliefde kussen, vriendschappelijke kussen, tedere moederkussen, afscheidskussen, devote kussen, wellustige kussen, levenskussen, kussen van dood en verraad. Maar bovenal is de kus een symbolische daad van liefde. En dat zal ongetwijfeld de verklaring zijn dat zoveel kunstenaars zich door de kussen (hebben) laten inspireren. De 168 ‘kussen in de kunst’ voeren ons dwars door de kunstgeschiedenis heen, verbeelden verschillende thema’s en betekenissen en zijn gemaakt van de meest uiteenlopende materialen: de kus in de fotografie, de schilderkunst, in de toegepaste kunst en in de beeldhouwkunst. Kussen gemaakt van brons, zilver, porselein, hout, zijde, terracotta, marmer, staal, neon en zelfs van een bureaulamp.

Uit dit overzicht blijkt dat de kus een inspirerende en veelbetekenende daad is. Afbeeldingen van de kus zijn er al sinds de Etrusken en de Grieken. Kunstenaars als Picasso, Rodin en Klimt hebben zelfs complete series gemaakt in een poging om hun volmaakte kus voor de eeuwigheid vast te leggen. Het accent van “De kus in de kunst” ligt op het tonen van de diversiteit in afbeeldingen van de kus in de kunst door de eeuwen heen. Dit boek zal met plezier worden gelezen door mensen die van kussen houden, bovendien is het een prachtig cadeau voor een geliefde.

  

  

    

 

 

… kunst is de essentie >

“Twee zoenende mensen lijken altijd op vissen.”
Andy Warhol